De siste ti årene har det vært en nedgang i hjerteinfarkt på 40 prosent. Mye takket være at vi lever sunnere.
– Det har vært en liten revolusjon i hjertehelse her i landet. Men historien har vært litt mer fantastisk for menn enn for kvinner, sier seniorforsker og hjertelege Helga Midtbø til BT.
Hun jobber ved Senter for forskning på hjertesykdom hos kvinner ved Universitetet i Bergen. Senteret, det eneste av sitt slag i landet, ble startet på initiativ fra Hjertefondet.
Vi lever sunnere
Nye tall fra Hjerte- og karregisteret viser at antallet hjerteinfarkt har gått ned med 40 prosent de siste ti årene, ifølge FHI. Mye skyldes at vi har en sunnere livsstil med lavere blodtrykk, mindre kolesterol og mindre røyking.
Faren for akutt hjerteinfarkt har gått ned hos både kvinner og menn, men utviklingen har vært størst hos menn. Det har alltid vært flere kvinner enn menn som har dødd av hjerte- og karsykdommer, og slik er det fremdeles.
Fremtidens hjertesykdommer
Slik kommer det sannsynligvis også til å være fremover, ifølge professor Eva Gerdts, som leder Kvinnehjertesenteret. Fremtidens hjertesykdommer er hjertesvikt og hjerteflimmer. De er det vanskelig å behandle, så de må forebygges.
– Hovedårsakene er fedme og høyt blodtrykk, og kvinnehjertet ser ut til å være særlig utsatt. Fedme gir økt risiko for høyt blodtrykk, som igjen gir økt risiko for hjerte- og karsykdom.